Workshopy plné zajímavostí z přírodních věd – fyziky, chemie a biologie. Navíc si neodnesete jen nové poznatky, ale i výsledky vaší práce. Témata si doslova osaháte na workshopech a nabyté znalosti budete moci přenést i do své vlastní výuky. Zaručujeme vám, že z toho roztají i vaši žáci.
Přijďte poznat stejně zapálené kolegy, získat nové podněty a vyzkoušet si netradiční formu výuky pod vedením zkušených vysokoškolských pedagogů.
Kdy: 20. 1. 2022 od 8:00 do 16:30 hodin
Kde: Laboratorní centrum Fakulty technologické, Univerzita T. Bati ve Zlíně (Vavrečkova 5669, Zlín)
Za kolik: zdarma
Registrace: online přes formulář
Na výběr budete mít 2 workshopy ze 3 nabízených (jeden v dopoledním a druhý v odpoledním bloku). Dovolujeme si upozornit na omezenou kapacitu všech workshopů (max. 10 osob), přednost budou mít dříve přihlášení zájemci.
WORKSHOPY
FYZIKA
Kam pouhým okem nedohlédneme – Petr Ponížil
Až do poloviny 20. století jsme všechny informace o Vesmíru zjišťovali pomocí viditelného světla. Nejdříve pouhým okem a později dalekohledem. Od objevu dalekohledu uplynulo 400 let. Jak jsme za tu dobu původní vynález vylepšili? Co viděl astronom v 17. století a co muže vidět dnes? Příběh začíná vynálezem dalekohledu na počátku 17. století a jeho zdokonalováním v dalších letech. Když čočkové dalekohledy v astronomii narazily na své limity, byly nahrazeny dalekohledy zrcadlovými. Ve druhé
polovině 20. století narazily na své limity i zrcadlové dalekohledy a zdálo se, že šestimetrový dalekohled na Kavkaze nebude dlouho překonán. S nástupem výkonných počítačů se však objevily metody jako je aktivní optika a adaptivní optika, spolu s možností vynést dalekohledy mimo zemskou atmosféru. A aby to nebylo jen povídání, postavíme si během workshopu dalekohled srovnatelný s prvními Galileovými dalekohledy. Svůj vlastní dalekohled si pak odnese domu, nebo třeba do výuky.
CHEMIE
Na konci všeho byla tma… – Roman Kimmel
Bludičky, ona záhadná světýlka potulující se po lese, anebo svítící lucerničky Karafiátových Broučků, znají téměř všechny děti. Starší čtenáři se pak mohli v knize světoznámého Julia Verna „Dvacet tisíc mil pod mořem“ dočíst o oslňující světélkující vrstvě obklopující Nautilus. Díky těmto nesmrtelným dílům už od raného dětství máme v povědomí zakořeněn jeden z nejkrásnějších jevu zasahující do tří vědních oboru – chemie, fyziky a biologie. Na tomto společném setkání, po vysvětlení obecného principu toho fenoménu, se vám pokusím ukázat, jak muže být chemie, za asistence fyziky, krásná a barevná. U několika vybraných organických sloučenin, a to jak připravených synteticky, tak izolovaných z přírodních zdrojů, budeme pozorovat jejich chování v závislosti na osvětlení prostředí, v němž se momentálně nacházejí.
BIOLOGIE
Ochutnejte hmyz – Anna Adámková
Možná za pár let nebudete vyjíždět k babičce na venkov podívat se na chov hospodářských zvířat, ale budete si je chovat doma v chovném boxu. A proč? Protože můžeme chovat hospodářská zvířata doma. Skutečně? Ano, jedlý hmyz patří mezi hospodářská zvířata, má zajímavé nutriční hodnoty, je novou potravinou. Možná v budoucnu v hospodě místo knedla, vepřa a zela, dostanete knedlo, brouko, zelo. Workshop je zaměřen na informace o jedlém hmyzu, jeho nutričních hodnotách a jeho kulinářské úpravě, kterou si budete moci sami vyzkoušet.
Tyto vzdělávací workshopy budou realizovány v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje II, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0018903.
